Cofeina este un produs global utilizat pentru creșterea productivității.
Peste un miliard de cești de cafea se beau în lume în fiecare zi, făcând cafeaua a doua cea mai tranzacționată marfă din lume.
Doar puțin rămâne în urma petrolului.
În timp ce petrolul este combustibil pentru industrie, cafeaua este combustibil pentru productivitatea umană.
Modafinilul este un compus mult mai nou comparativ cu cofeina, dar are efecte foarte asemănătoare.
În timp ce cafeaua este o benzină octanică, modafinilul este un combustibil pentru aviație.
Pot fi amestecate cofeina și modafinilul? Cum pot să mă asigur că o fac în siguranță? Continuați să citiți și veți afla.
Ce este modafinilul?
Modafinilul are efecte asemănător cu cofeina – însă mult mai puternic.
Este considerat stimulent și eugeric (ceva ce susține starea de veghe).
Oamenii folosesc modafinil pentru a lupta împotriva oboselii și pentru a crește productivitatea generală la locul de muncă sau la școală. Acesta este utilizat pentru a îmbunătăți atenția și concentrarea prin creșterea nivelului de dopamină din creier.
Studenții, managerii și oamenii creativi îl folosesc pentru a rezolva proiectele dificile sau de lungă durată și pentru a prelungi timpul de lucru disponibil prin întârzierea somnolenței.
Modafinil vs. cofeină
Deși există multe asemănări între cofeină și modafinil, există și multe diferențe.
Creierul funcționează printr-o serie complexă de reacții chimice și impulsuri electrice. Acestea lucrează împreună și controlează totul, de la homeostazie (controlul mediului interior) până la imaginație și memorie.
Pentru a încheia complexitatea, există mulți neurotransmițători diferiți, reacții enzimatice și alți factori care pot fi utilizați pentru a modifica funcția creierului.
Creierul și restul sistemului nervos au în esență două jumătăți diferite; sistemul nervos simpatic (SNS) și sistemul nervos parasimpatic (SNP).
Două părți competitive ale sistemului nervos
A) SNS: Stimulare
SNS răspunde pentru stimularea corpului și a minții.
Acesta este folosit pentru a ne simți vigilenți în timpul zilei și pentru a crește capacitatea fizică atunci când avem nevoie de ea pentru a depăși situații dificile sau stresante.
B) SNP: Relaxare
SNP este utilizat pentru a opri efectele SNS.
Este folosit pentru a face corpul să se relaxeze și să se simtă obosit noaptea. De asemenea, ne ajută să revenim la normal după stres.
SNP ajută de asemenea la îmbunătățirea funcțiilor de reînnoire a țesuturilor, cum ar fi digestia și funcția imunitară.
Modafinilul și cofeina funcționează prin intermediul SNS
Modafinilul și cofeina sunt considerate a fi substanțe stimulante, deoarece produc cele mai multe efecte asupra neurotransmițătorilor implicați în SNS.
Prin creșterea SNS, activăm anumite părți ale creierului care ne induc starea de veghe, putând provoca și modificări ale vitezelor de transmisie la nivelul nervilor. Cu semnale nervoase mai rapide, putem face mai multe calcule pe secundă, rezultând un timp de răspuns mai rapid și o capacitate mai bună de luare a deciziilor.
Modafinilul și cofeina diferă în modul în care stimulează SNS.
Cofeina „inhibă” somnolența
Moleculele de cofeină acționează prin blocarea efectelor compusului numit adenozină.
Adenozina este produsă în mod natural în timpul zilei. Este un produs secundar al funcțiilor nervoase sănătoase.
Pe măsură ce crește adenozina, celulele nervoase încep să încetinească. Parcă ar fi întârziate, adică reacționează mai lent. Acest lucru este conceput pentru a ne face somnolenți la sfârșitul unei zile lungi.
Cofeina funcționează prin ocuparea unui receptor care acceptă molecule de adenozină și, prin urmare, oprește efectele adenozinei.
Cofeina crește răspunsul la stres
Cofeina leagă și activează și receptorii de adrenalină. Aceasta face ca procesul de răspuns la stres să activeze SNS.
Forța cofeinei la acești receptori este relativ scăzută în comparație cu hormonul nostru cortizol care modulează stresul, dar este suficient pentru a produce rezultate vizibile.
Acest lucru este parțial motivul pentru care ne simțim nervoși și neliniștiți când bem prea multă cafea. Practic, experimentăm o „situație stresantă” – în sensul fiziologic.
Modafinilul modulează ciclul somnului
În corpul nostru avem un ceas biologic, calibrat de rutină și de lumina naturală.
Acesta include un echilibru atent între hormoni și neurotransmițători (în principal, cortizol și melatonină) care ne trezesc dimineața și ne obosesc noaptea.
Modafinilul depășește acest sistem pentru a ne induce starea de veghe.
Lucrează prin stimularea unui compus numit orexină, folosită pentru a produce senzația de „stare de veghe” prin SNS.
Modafinilul crește dopamina
Dopamina este unul dintre neurotransmițătorii majori ai creierului. Este folosit pentru reglarea dispoziției, funcției sexuală, producției de hormoni, centrului de recompense, pedepse și a concentrării.
Modafinilul aduce un beneficiu suplimentar în comparație cu cofeina, prin capacitatea sa de a crește nivelele de dopamină.
Poate fi combinată cofeina cu modafinilul?
Cofeina și modafinilul pot fi combinate, însă cu prudență.
Cumularea efectelor
Ori de câte ori amestecați două medicamente din aceeași clasă, riscați creșterea efectelor secundare.. Acest lucru se datorează faptului că efectele se pot cumula. Adică medicamentele își măresc reciproc efectele.
Aceleași efecte, mecanisme diferite
Pe de altă parte, este de asemenea avantajos să se amestece aceste două substanțe deoarece, deși au aceleași efecte, au mecanisme diferite.
Ca urmare, amestecul comun are un beneficiu mai mare asupra stării de veghe decât oricare dintre aceste componente în mod separat.
Unii oameni, obosiți de adenozină, nu vor percepe același nivel de îmbunătățire la administrarea modafinilului precum în cazul cofeinei.
Pe de altă parte, persoanele obosite din cauza ciclului lor de somn nu vor simți îmbunătățiri în cazul cofeinei în așa măsură ca în cazul modafinilului.
Și din cauza asta multe persoane combină cafeaua cu modafinilul.
Cum trebuie combinată cofeina cu modafinilul?
Există două moduri în care puteți combina cofeina și modafinilul:
1. Combinarea cafelei sau a ceaiului cu modafinilul
A) Cafeaua
Cafeaua este probabil cea mai populară metodă de combinare a cofeinei cu modafinilul.
Aceasta este cea mai obișnuită formă în care se găsește cofeina și este ușor de obținut.
O ceașcă medie de cafea conține aproximativ 100 mg de cofeină. Deoarece durează aproximativ 6 ore până când cofeina trece prin sistem, vă recomandăm să consumați maximum 200 mg cofeină la fiecare 6 ore sau 100 mg la fiecare 3 ore.
Asta înseamnă să beți câte o cafea aproximativ la fiecare 3 ore.
B) Ceaiul verde, Oolong sau ceaiul negru
Ceaiul este un alt mod de a oferi organismului cofeină, dar are unele dezavantaje.
Ceaiul conține multă cofeină. Cu toate acestea, cofeina are o solubilitate scăzută în apă. Acest lucru înseamnă că trebuie să infuzați frunze de ceai în apă fiartă prea mult timp pentru a obține cantitatea potrivită de cofeină în ceașcă.
Spre deosebire de cafea, temperaturile ridicate pot schimba semnificativ gustul ceaiului. La temperaturi mai ridicate și timp de infuzare mai lung, din planta de ceai se extrag mai multe baze amare nedorite.
Acest lucru înseamnă că pentru a obține suficientă cofeină din ceai, trebuie să-l infuzați un timp corespunzător, dar atunci nu mai are gust bun.
Cu toate acestea, dacă utilizați ceaiul ca sursă de cofeină, asigurați-vă că este infuzat un timp suficient (peste 5 minute). O ceașcă de ceai de 250 ml conține aproximativ 27 mg de cofeină. Dacă doriți să luați o doză de 200 mg la fiecare 6 ore, puteți să beți câte o ceașcă de ceai pe oră.
C) Yerba Maté
O altă alegere excelentă pentru cofeină este să beți un ceai din America de Sud, cunoscut sub numele de Yerba Maté.
Yerba Maté este un copac mare ale cărui frunze au conținut ridicat de cofeină și alți alcaloizi înrudiți.
Unul dintre avantajele ceaiului yerba maté este că produce mai puține efecte secundare decât alte plante care conțin cofeină. Acest lucru se datorează în principal prezenței unui alcaloid similar cunoscut sub numele de teobromină. Acesta este același amestec care face din ciocolată un stimulent.
Theobromina are efecte similare cu cofeina în ceea ce privește efectele sale stimulatoare, dar oferă și alte efecte care anulează majoritatea efectelor secundare nedorite ale cofeinei. Previne tensiunea arterială și reduce anxietatea și nervozitatea.
O ceașcă (250 ml) de ceai yerba maté conține aproximativ 30 mg de cofeină.
2. Utilizarea pulberii de cofeină sau a pulberii cu modafinil
Pilulele de cofeină sunt o altă modalitate excelentă de a combina cofeina cu modafinil.
Pilulele sau pulberea vă permit să preparați doze precise de cofeină. Acest lucru vă permite să minimalizați șansele de a dezvolta efecte secundare și de a profita la maxim de combinația dorită.
Pilulele de cofeină se pot găsi în doze diferite, inclusiv de 15, 50, 100 și 200 mg.
Vă recomandăm câte 100 mg de cofeină la fiecare 3-6 ore, dacă combinați pilulele de cofeină cu modafinil.
Când combinați modafinilul cu cofeina, întotdeauna țineți cont de următoarele 3 lucruri
Indiferent dacă amestecați modafinil cu cafea, ceai sau comprimate de cofeină, este important să țineți cont de câteva lucruri.
1. Setarea corectă a timpului
Deși puteți folosi cofeină în orice moment al zilei, puteți obține mult mai mult din combinație atunci când o combinați corect cu modafinilul.
Așa cum am menționat, cofeina funcționează cel mai bine atunci când creierul începe să formeze adenozină. Această formare apare ca un produs secundar al funcționării corecte a sistemului nervos.
Prin urmare, cofeina va oferi mai mult în timpul zilei, când adenozina începe să se formeze în creier.
Majoritatea celor care amestecă cofeina și modafinilul utilizează modafinilul dimineața devreme, ca de obicei – împreună cu o cafea mică sau o doză mică de cofeină (până la 100 mg). Apoi iau o altă doză mai târziu după-amiază, când începe să se formeze adenozina.
2. Reglarea
Fiecare persoană este diferită de alții și, prin urmare, efectele oricărui medicament selectat și orice combinație particulară vor varia de la o persoană la alta.
Vă putem oferi indicații care să vă ajute să începeți tratarea și dozarea. Acestea întotdeauna ar trebui să fie reglate în funcție de modul în care ele afectează, în mod specific, corpul dumneavoastră.
Dacă începeți cu o combinație de 100 mg cofeină și 200 mg modafinil și vi se par prea stimulante, luați o doză mai mică pentru a doua zi sau împărțiți dozele altfel.
Poate doriți să încercați 50 mg de cofeină cu 200 mg de modafinil.
Amintiți-vă că scopul nu este să fiți cât mai vigilenți; scopul este de a fi mai productiv și de a reduce oboseala, astfel încât să puteți realiza mai mult.
3. Cum să suprimați anxietatea
Cel mai frecvent efect secundar al acestei combinații este anxietatea. Acest lucru se datorează faptului că este unul dintre efectele secundare majore ale ambelor substanțe.
Deși este posibil să se reducă riscul de anxietate, se poate întâmpla ocazional, la utilizarea modafinilului și în special atunci când combinați alte stimulente cu modafinil.
Este util să știți cum să suprimați anxietatea sau să o împiedicați complet să apară.
Anxietatea este o reprezentare directă a sistemului nervos hiperactiv (și anume SNS). Prin urmare, cea mai bună modalitate de a aborda această problemă este creșterea părții opuse a sistemului nervos, SNP.
SNP este implicat în majoritatea sistemelor noastre corporale involuntare (ceea ce înseamnă că nu avem control conștient asupra lor). Aceasta include ritmul cardiac, funcția imunitară, funcția digestivă și frecvența respiratorie.
Dintre toate aceste sisteme, este singurul cu care avem control asupra ratei de respirație. Este atât voluntar, cât și involuntar.
Dacă nu vă concentrați asupra respirației, o faceți în mod automat, însă dacă vă gândiți la asta, puteți controla și cantitatea exactă de respirație.
Gestionarea frecvenței respirației este cea mai bună metodă de a controla manual SNP.
Pentru asta trebuie doar să începeți să respirați încet și ritmic. Inhalați și expirați la fiecare 6 sau 7 secunde.
Acest proces simplu s-a dovedit a fi un factor cheie în practici precum meditația care ne-a adus într-o stare de atenție liniștită și clară.
Există o întreagă gamă de studii în acest domeniu, numită „variabilitatea ritmului cardiac”. Aceasta implică măsurarea modificărilor frecvenței cardiace pentru a măsura activitatea SNP.
Acesta este cel mai simplu și eficient mod de a gestiona anxietatea cauzată de combinația de modafinil și cofeină.
Aflați mai multe despre modul de abordare a efectelor secundare provocate de modafinil.
Este sigură combinarea cofeinei cu modafinilul?
Combinația dintre cofeină și modafinil este o practică obișnuită. Cea mai mare problemă cu această combinație provine din efectele secundare comune ambilor compuși.
Pot exista unele interacțiuni în ficat, ceea ce încetinește eficiența detoxificării.
Există un risc crescut de efecte secundare
Deoarece ambii compuși au efect de stimulare a sistemului nervos central, este ușor să provoace hiperstimulare. Efectele secundare sunt anxietatea, insomnia, nervozitatea, palpitațiile și tremurul muscular.
Dacă suferiți de oricare dintre aceste reacții adverse în mod regulat, combinația lor s-ar putea să nu fie cea mai adecvată pentru dumneavoastră.
Poate cauza probleme de metabolism / detoxifiere
Toate medicamentele trebuie metabolizate (detoxifiate) în ficat înainte ca acestea să poată fi eliminate din organism prin urină sau prin tractul intestinal.
Modafinilul și cofeina prezintă una dintre căile metabolice (CYP3A4). Pentru majoritatea oamenilor, aceasta nu este o problemă, deoarece organismul se adaptează de obicei și crește capacitatea de filtrare a ficatului.
Cu toate acestea, uneori, organismul nu este în măsură să-și mărească puterea de metabolizare / detoxifiere, provocând acumularea de substanțe chimice care așteaptă să intre în proces.
Acest lucru ar determina ca cofeina și modafinilul să rămână în sânge mai mult timp. Dacă nu combinați acești doi compuși în fiecare zi, este posibil să nu fie o problemă.
Cu toate acestea, dacă luați modafinil și cofeină în fiecare zi, concentrațiile pot crește în timp, până la niveluri periculoase.
Pentru a preveni acest lucru, este recomandat să alegeți doar una dintre aceste substanțe cel puțin o zi pe săptămână. Acest lucru ar face posibilă eliminarea în siguranță a tuturor compușilor care rămân în circuit sanguin.
Când trebuie evitată combinarea cofeinei cu modafinilul
Dacă aveți orice boală cardiovasculară sau alte afecțiuni, cum ar fi boala lui Addison, boala lui Hashimoto sau boala lui Graves, vă recomandăm să evitați în mod complet modafinilul în asociere cu cofeina.
Orice tulburări ale metabolismului medicamentelor (probleme hepatice), de excreție (probleme la nivelul rinichilor și ficatului / vezicii biliare) sau probleme ale sistemului nervos central (precum anxietate, boala Alzheimer sau epilepsie) pot fi problematice în cazul administrării cofeinei și modafinilului.
Alte nootropice cum ar fi alfa-GPC, vinpocetin sau L-theanină pot fi o alegere mai bună pentru acești indivizi.
Unde poate fi cumpărat modafinilul?
Modafinilul poate fi achiziționat la farmacia locală, cu o rețetă medicală valabilă. Puteți, de asemenea, să-l cumpărați cu ușurință și online, fără prescripție medicală.
Cumpărarea modafinilului online este, de asemenea, cea mai bună modalitate de a cumpăra versiuni generice ale medicamentului.
Pilulele generice conțin exact aceleași ingrediente active și doze, dar costă mult mai puțin decât versiunile de marcă scumpe, cum ar fi Provigil® și Nuvigil®.